سازمان بهزیستی در انتظار تعیین تکلیف


به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه تهران امروز ؛ دکتر مجید ابهری، رفتارشناس و آسیب‌شناس اجتماعی در این ‌باره به تهران امروز می‌گوید: «عدم تخصص مدیران عالی در رابطه با مسائل اجتماعی باعث شده است،این سازمان دچار همایش‌زدگی و روز‌مرگی شود.با توجه به اینکه دولت یازدهم محور برنامه‌های خود را براساس توسعه، تعالی فرهنگی و اجتماعی قرار داده است و عنایت ویژه‌ای به پیشگیری،کنترل و مقابله با آسیب‌های اجتماعی مبذول داشته است، لازم است برای تحقق اهداف اجتماعی سازمان‌ها و نهادهای متولی همسو با برنامه‌های دولت حرکت کنند.»

 

 

این آسیب‌شناس اجتماعی تاکید می‌کند: سازمان بهزیستی و هلال‌احمرشاخص‌ترین نهادهای مرتبط با اهداف اجتماعی دولت هستند و با توجه به گسترش تاسف انگیز نابهنجاری‌های اجتماعی و سیاست‌زدگی نهادهای یاد شده در دولت‌های گذشته، لازم است رویکرد مدیریتی مخصوصا در سازمان بهزیستی مورد توجه قرار بگیرد.


هزینه مستمری بگیران سازمان کم است

سازمان بهزیستی تلاشش خوب بوده است،اما باید نسبت به تعامل این سازمان با سایر سازمان‌های مرتبط با بهزیستی دقت شود. این گفته‌های فرج‌الله عارفی،عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نهم است.این نماینده مجلس معتقد است: «همایون هاشمی،رئیس سازمان بهزیستی تاکنون تاحدودی به وظایفش عمل کرده است،اما مشکل اصلی این سازمان کمبود بودجه است،زیرا اعتبارات کم است.» از سوی دیگر، این نماینده مجلس می‌گوید: «امسال نگاه ویژه‌ای به سازمان بهزیستی شد و بودجه بیشتری به این سازمان اختصاص داده شده است و باید منتظر نتایج این توجه ویژه هم بود!»او تاکید کرد: «دولت محترم باید سعی کنند بودجه بیشتری به این سازمان بدهند،زیرا رقمی که مستمری بگیران دریافت می‌کنند بسیار پایین است.


بخش اعظم وظایف بهزیستی بر دوش شهرداری

بهزیستی به عنوان سازمانی که باید به‌طور مستقیم در زمینه جمع‌آوری کودکان کار و خیابان فعالیت کند،نسبت به وضعیت کمپ‌های ترک اعتیاد نظارت داشته باشد،یا از میزان آسیب‌های اجتماعی بکاهد،چقدر در این زمینه موفق عمل کرده است؟بر سر هر چهارراه کودکانی ایستاده‌اند که به جای نشستن پشت میز مدرسه، آموزش فروش فال را یاد می‌گیرند و نهادی که مرتبط با این موضوع است با مقصر دانستن مراکز دیگر،بار مسئولیت را به دوش سازمان‌های دیگر نهاده است.

چندی پیش در زمینه جمع‌آوری متکدیان از سطح شهر،رضا جهانگیری فرد،معاون اجتماعی رفاه شهرداری تهران اعلام کرده بود: «در زمینه جمع‌آوری متکدیان از سطح شهر،کمیته امداد تعامل مناسبی دارد،با بهزیستی هم تعاملات خوبی داشتیم،اما رئیس عوض شد و همین تغییرات کار را مشکل می‌کند.»مجید ابهری، رفتارشناس در این زمینه می‌گوید: «در حال حاضر بخش اعظمی از وظایف و فعالیت‌های ذاتی سازمان بهزیستی بر دوش شهرداری قرار گرفته است و در شهرستان‌ها نیز حرکت چشمگیری از این سازمان ملاحظه نمی‌شود.تنوع وظایف سازمان بهزیستی از افراد معتاد تا کودکان بی‌سرپرست،فرزندان فاقد والدین،وجود معلولان جسمی،ذهنی و حرکتی و کودکان عقب افتاده همه در حوزه وظایف سازمان بهزیستی قرار دارد.


چالش‌های پیش رو سازمان بهزیستی


خبرهایی که این روزها در حوزه اجتماعی دهان به دهان می‌چرخد کم نیستند.اما یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش رو سازمان که در این چند روز اخیر واکنش کارشناسان را به همراه داشته است،وجود کمپ‌های اعتیاد غیرقانونی است.فرید براتی سده،معاون پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی،چندی پیش اعلام کرده بود: «متاسفانه در حال حاضر براساس آمار رسمی تعداد کمپ‌های غیرمجاز ۲ برابر کمپ‌های مجاز است که ادعا می‌کنند از سازمان بهزیستی مجوز دارند در حالی که خیلی از آنها مجوز را جعل می‌کنند.

دکتر مجید ابهری،در مورد چالش‌های پیش رو سازمان بهزیستی می‌گوید: «موضوع ساماندهی مراکز ترک اعتیاد و مراقبت‌های بعد از ترک از مهم‌ترین چالش‌های پیش رو سازمان است.در حال حاضر 4 هزار مرکز ترک اعتیاد قانونی در کشور وجود دارد،که 4 برابر این آمار مرکز غیرقانونی ترک اعتیاد نیز مشغول فعالیت هستند.معاون سازمان بهزیستی درباره این مراکز اعلام کرده است که قادر به کنترل این مراکز غیرقانونی نیستیم.اما سوالی که پیش می‌آید این است که،پس فلسفه وجودی سازمان بهزیستی چه کاربردی می‌تواند داشته باشد.»ابهری تاکید می‌کند: «شکنجه‌های جسمی و روحی که در مراکز غیرقانونی صورت می‌گیرد،مسئولیت سازمان بهزیستی را دو چندان می‌کند.البته در زمینه پیشگیری، قوه قضائیه کارهایی انجام داده است.اما کارنامه سازمان بهزیستی در دولت گذشته قابل دفاع نیست.

ریاست بهزیستی هیچ گاه به مددکاران اجتماعی نرسید

از نگاه آسیب‌شناسی اجتماعی و سازمانی،مدیریت کلان و اجرایی سازمان بهزیستی در دست یک شخص مددکار اجتماعی باید قرار بگیرد.مجید ابهری، می‌گوید: «مدیران فعلی در کارنامه شخصی و تجربی خود عملکرد قابل قبولی در رابطه با موضوعات اجتماعی ندارند.دولت یازدهم که با شعار ساختار گشایی به میدان آمده است در اولین قدم باید تکلیف مدیریت سازمان بهزیستی را مشخص کند تا با ایجاد امید در دل‌های نخبگان اجتماعی و همچنین نیازمندان به سازمان بهزیستی مشکلات را حل کند.معلولان در جامعه ما مظلوم‌ترین اقشار هستند.اگرچه همه چیز را در مدیریت نمی‌توان خلاصه کرد اما همه چیز به مدیریت قوی مربوط می‌شود.


رئیس سازمان بهزیستی سیاست‌زده نباشد


سالار مرادی عضو دیگر کمیسیون اجتماعی مجلس نهم با اینکه بخشی از انتقادات موجود به عملکرد سازمان بهزیستی را قبول دارد اما تغییرات مدام در راس مدیریتی این سازمان را به نفع هیچ‌کس نمی‌داند. او می‌گوید: «کسی که در راس سازمان بهزیستی مشغول به کارمی‌شود نباید سیاست‌زده باشد و سیاست‌زده عمل کند.» او سختکوشی و توجه به منافع اجتماعی مردم و افراد آسیب دیده را مهم‌ترین ویژگی‌های فردی می‌داند که باید سکاندار سازمان محیط‌زیست باشد و می‌گوید: «رئیس فعلی سازمان تا حدودی خوب عمل کرده است.زیرا خودش از حوزه تامین اجتماعی آمده و تا حدودی با این حوزه آشناست.اما از سویی دیگر در این سازمان باید به بودجه توجه بیشتری شود.زیرا افرادی که از این سازمان خدمات می‌گیرند جزو مظلوم‌ترین اقشار جامعه هستند.



نباید از آسیب‌های اجتماعی غافل شد


محمدرضا راه‌چمنی رئیس سابق سازمان بهزیستی نیز در گفت‌وگو با تهران امروز تعیین تکلیف سازمان بهزیستی را یکی از مهم‌ترین مسائل دولت در راه ساماندهی انواع آسیب‌های اجتماعی می‌داند و می‌گوید: آسیب‌های اجتماعی مانند یک شبکه در هم تنیده هستند که یک علت مشخص ندارند به همین دلیل است که گفته می‌شود تنها راه مهار آسیب‌های اجتماعی، برخورد همه جانبه نگر با انواع آسیب‌هاست. به‌عنوان مثال درصد بالایی از هم پاشیدگی خانواده‌ها ناشی از اعتیاد است و تعداد زیادی از کودک آزاری‌هایی که در جامعه به وقوع می‌پیوندد در خانواده‌های طلاق اتفاق می‌افتد، تعداد زیادی از دختران فراری و زنان خیابانی معلول خانواده‌های معتاد هستند، به همین دلیل است که گفته می‌شود آسیب‌های اجتماعی طبیعتا به صورت یک شبکه هستند که هرکدام از اینها به نوعی می‌توانند آسیب اجتماعی دیگری را ایجاد کنند. پس تنوع و سیال بودن آسیب‌های اجتماعی و بروز آسیب‌های نوظهور، زنگ‌خطری است که اگر برای آن برنامه‌ریزی صورت نگیرد، و اگر مدیریت منسجمی مانند سازمان بهزیستی نتواند برای کنترل آنها اقدام کند طبیعتا موضوع آسیب‌های اجتماعی همچنان به عنوان یکی از موضوعات حاشیه ساز و خطرناک در کشور ما وجود خواهد داشت.


دکتر راه‌چمنی در ادامه با بیان اینکه، آنچه مسلم است برای کاهش آسیب‌های اجتماعی باید عواملی که زمینه‌ساز آسیب‌های اجتماعی هستند را برطرف کرد می‌گوید: مثلا فقر، مسائل معیشتی و اقتصادی،‌مسائل درون خانواده‌ها از قبیل مشاجرات و کودک‌آزاری و... و عوامل محیطی همه به نوعی زمینه‌ساز و عامل به وجود آورنده آسیب‌های اجتماعی هستند که هر کدام ریشه‌های متعددی دارند. اما با وجود این در هم تنیدگی نمی‌توان گفت که نمی‌شود با آسیب‌ها مبارزه کرد. نمی‌توانیم بگوییم به علت همسایه بودن با افغانستان نمی‌توانیم جلوی ورود موادمخدر به کشور را بگیریم، پس نمی‌توان با اعتیاد مبارزه کرد و بعد انتظار داشته باشیم مثلا تعداد زنان یا کودکان خیابانی گسترش پیدانکند، آمار طلاق کم شود و شاهد افزایش بزهکاری نباشیم. بلکه باید با مسائل اجتماعی که پیش روی مسئولان قرار می‌گیرد به صورت جامع و با نگاهی کلان برخورد کرد تا بتوانیم نتایج خوبی از آن استخراج کنیم.

او در ادامه تاکید می‌کند که برنامه‌ریزی درست و منسجم، مهم‌ترین اقدامی است که سازمان‌هایی چون بهزیستی که به نوعی با آسیب‌ها به‌طور مستقیم در گیر است باید داشته باشد و از این وضعیت انفعال و بی‌خیالی در بیاید. از سوی دیگر همزمان باید مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم حل شود تا بتوان به کاهش آسیب‌ها کمک کرد.


مطالب فوق برگرفته از سایت  سلامت نیوز، با کد مطلب 83918 مورخ 1392.7.13 می باشد.

آدرس سایت اخذ اطلاعات: http://www.salamatnews.com

نظر وبلاگ در خصوص مطالب فوق(وبلاگ قصد توهین یا هجمه بر هیچ فرد ، گروه و یا سازمانی را نداشته و حق سازمان بهزیستی و هر ذی نفع دیگری برای ارسال جوابیه و ارایه هرگونه توضیح مستند با در نظر گیری قوانین و رعایت اصول اخلاقی محفوظ است):

نظرات 1 + ارسال نظر
مرزداران سه‌شنبه 24 تیر 1393 ساعت 15:57

تکلیف تعیین شده توجه بفرمایید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد